Categorie's


Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (<3.500 kg) Brandstof Wanneer keuren?

Datum eerste toelating na

1 januari 2005 Benzine en/of elektromotor Eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar

Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch) Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar

Datum eerste toelating voor 1 januari 2005 Alle Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar

Voertuig 30 jaar of ouder Alle Eens per 2 jaar APK

Datum eerste toelating voor

1 januari 1960 Alle Geen APK-plicht

Zware voertuigen

Voor een zware bedrijfsauto (zwaarder dan 3.500 kg) geldt een jaarlijkse keuringsplicht (datum eerste toelating na 1 januari 1960).

Geen wijziging voor voertuigen van voor 1 januari 2005

Voor alle personenauto's en lichte bedrijfswagens die voor 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten verandert niets.

Deze voertuigen behouden hun jaarlijkse APK-plicht.

Voor voertuigen met een speciaal gebruiksdoel zoals taxi’s en bussen blijft de jaarlijkse APK-keuring eveneens gelden. Zie tabel hieronder.

Roetmeting

Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting.

De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting.

Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motor schade te voorkomen.

De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting

Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan.

Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Wat is APK ?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen.

Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen met een toegestane maximum massa van 3.500 kg, jaarlijks of om de twee jaar laten keuren.

Afhankelijk van het voertuig, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, en het soort brandstof, moet dat vanaf het derde of vierde levensjaar.

Na deze eerste keuring vindt de eerstvolgende keuring plaats na één of twee jaar.

Zie voor meer informatie de APK-brochure op de site van de RDW. Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen.

Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Groetjes johon kroon.